Per 1 december 2020 geldt de mondkapjesplicht in Nederland. dit natuurlijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar voor wie geldt deze mondkapjesplicht nu precies, wat zijn de eisen aan het mondkapje en voor welke openbare ruimtes?

 

Voor wie zijn mondkapjes verplicht?

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

 

Eisen mondkapjes

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen medische mondmaskers en niet-medische mondkapjes. 

De eerstgenoemde zijn bestemd voor professioneel gebruik in de zorg en worden gedragen door bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen en chirurgen. Deze mondkapjes voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Voorbeelden zijn de FFP maskers en de chirurgische mondkapjes.

De niet-medische mondmaskers worden niet zozeer ter bescherming van jezelf gedragen, maar verkleinen het risico dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving en dus naar andere personen. Denk bijvoorbeeld aan mondkapjes die gedragen kunnen worden in het openbaar vervoer, winkels, op school en bij de kapper.

Een spatscherm of faceshield bedekt de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. 

 

Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben met uitzondering van het OV waar je te allen tijde in trein, bus, tram of metro een mondkapje moet ophouden. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

 

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft geen mondkapje op in de klas, zolang er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

 

Contactberoepen en zorgverleners

Bij contactberoepen, zoals de kapper en nagelstylist is de anderhalvemeter-maatregel vaak niet realistisch. Daarom is ook hier het dragen van een mondkapje verplicht voor de klant én de beoefenaar. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Patiënten, bezoekers en zorgverleners dienen deze te volgen.

 

Uitzonderingen

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

De regelingen, en dus ook de mondkapjesplicht, gelden in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Bekijk de volledige regeling en actuele stand van zaken op de website van Rijksoverheid.